dilluns, 22 de març del 2010

Com instal·lar un pinzell a photoshop?

Aquest article pot ser una mica trivial per qui porta un cert temps treballant amb photoshop. Sempre hem tingut aquest dubte en algun moment, algun conegut ens l'ha resolt, o un professor o un tutorial per internet ens ha donat la solució. No només vull donar un parell de passes per afegir pinzells al nostre programa, sinó també comentar certs aspectes que no donem importància, els treballs dels demés i les llicències amb que es publiquen.

Important.

Normalment quan busquem nous pinzells poques vegades els creem nosaltres, aquíexplico com fer-ho, sinó que els descarreguem d'internet. Molt probablement utilitzant un gran cercador, google com exemple.
Hi ha un fotimer de pàgines amb milers de pinzells i paquets amb desenes d'ells. Es molt senzill pitjar sobre un botó de descarrega. Però quants cops mirem la llicencia que hi ha darrere?
La majoria d'aquestes pàgines aglutinen molts tipus de llicencies, la gran majoria tenen la lliure descarrega com a bandera. Per exemple:

Però els matisos són molt grans entre uns i altres. SEMPRE hem de mirar quina llicencia ens dona l'autor. Per la gran majoria que utilitza el photoshop per quatre coses que fa, pot pensar que això no li afecte i pot ser cert, la majoria de limitacions estan enfocades a la restricció de l'ús comercial, però també hi ha de restricció de modificació, de possibilitat d'ús però sempre anomenant l'autor, o primer posar-se en contacte amb l'autor abans de publicar res, etc.
Aquest es la importància de les llicencies, aplicable a moltes altres coses com textures, fotos, escrits, etc. Que fiqui GRATIS O FREE no significa que puguem fer el que ens doni la gana, primer mirem quina llicencia té i després si ens convé utilitzar-ho o no.

instal·lació del pinzell:

Abans de procedir a instal·lar el pinzell al nostre photoshop primer haurem de descarregar o obtenir el nostre arxiu “.abr” que es el format que utilitza el programa per guardar pinzells. Podem anar a les webs que us he posat més amunt o qualsevol altre, penseu en el tema llicencies.
Quan ja tinguem el nostre arxiu, us recomano guardar-lo a l'escriptori o una carpeta de fàcil accés per instal·lar-lo però després creu-vos una carpeta per guardar totes les coses que afegiu a photoshop ja siguin pinzells, textures, patrons, fonts, etc. Així, si algun diu heu de formatejar l'ordinador, canviar d'ordinador o compartir amb algú tindreu fàcil accés i no haureu de pensar en coi havíeu guardat aquell parell de pinzells que us agraden tant.

Quan ja tinguem localitzats el nostre arxiu o arxius, obrim el photoshop. No es necessari obrir cap arxiu nou. Només pitjar sobre l'eina de pinzell.



Un cop aquí comproveu que tingueu activada la visualització opcions de l'eina. Es una barra situada sota les pestanyes principals on apareixen un seguit d'opcions de l'eina que esteu utilitzant en aquell moment. Una cosa semblant això:


Sinó fos així només hauríeu d'anar al menú “window” i activar les opcions. En aquest article explico com fer-ho.

Un cop aquí només haurem de pitjar sobre el desplegable de pinzells i després pitjar sobre un botó com si fos el “play” de qualsevol reproductor d'imatge o so.


l'únic que ens faltarà és pitjar sobre el botó de “load brushes” (o “carregar pinzells” amb l'idioma que tingueu instal·lat el programa). Se'ns obrirà una finestra on cercarem el nostre arxiu on el tinguem guardat i ja està, cada cop que obrim el nostre programa ja tindrem disponible el nous pinzells com tota la resta.

Si voleu obtenir més informació de llicencies podeu mirar els següents enllaços: