divendres, 12 de març del 2010

Configuració photoshop: espai de treball

En aquest article parlaré una de les coses del photoshop més personals i que realment cada persona ha de decidir quins elements vol incorporar, l'espai de treball o entorn de treball. No se quina de les dos expressions es més correcte.
L'espai de treball es tot el que veiem del programa quan treballem en ell. Això implica, menús, “paletes” i altres elements. La importància de tots aquest elements es intentar tenir accessibles les nostres eines més utilitzades en el dia a dia. Per això la configuració que pot fer servir un dissenyador que es dedica a construir tipografies, que segurament utilitzaria un altre programa, i qui es dedica al retoc fotogràfic, haurien de ser totalment diferents. Pot ser algun element en comú, però la majoria ben diferenciats.

La primera regla que hauríeu de tenir més en compte es l'espai. El que més necessitem quan treballem amb photoshop es espai per veure el nostre projecte. Per molta eina de zoom que hi hagi, sempre es millor veure quan més projecte millor. Si teniu un ordinador que treballa amb dos monitors perfecte, l'únic que heu de fer és obrir el major nombre d'eines al monitor secundari. Així només haureu d'utilitzar un click per accedir a elles. Però, malauradament la majoria de mortals tenim un monitor, i moltes vegades bastant petit, clar que la tendència va canviant.





A partir d'aquí comencem a entrar una mica més a les explicacions que ens interessen.

1. Guardar el vostre espai de treball.

Abans de fer res, us recomano que si ja teniu alguna drecera de teclat, o alguna modificació de l'espai de treball us guardeu una còpia. No vull pas que em mateu perquè us he fotut en l'aire alguna cosa important, així que anem a seguir uns pocs passos per guardar el nostre espai de treball.

Pitjeu a /window/workspace/ save workspace...



S'obrirà una nova finestra amb la possibilitat de introduir un nom al vostre espai de treball i guardar tres opcions senyalades amb 3 caselles: localització dels panells, menús i dreceres de teclats.
Segons que voleu guardar marqueu una cosa o una altre. Jo normalment si guardo un espai de treball o modifico el meu sempre guardo tot, per costum.
Un cop haguem pitjat de acceptar ja haurem guardat el nostre espai de treball i si ve un familiar, conegut o “desgraciat” i us el canvia no tindreu cap problema en recuperar-lo amb un sol click.

2. Espais de treball predefinits.

A photoshop CS4, i ara mateix em sembla recordar que en algunes versions anteriors també, venen predefinits uns espais de treballs: essentials, basic, web, video, tipography, etc.
Alguns estan molt ben estructurats, potser que amb això ja en tingueu prou i trobeu un espai de treball adient i us quedeu aquest. Però el més probable es que no us conformeu, necessiteu algun menú més. Pot ser l'histograma, pot ser les accions, això si, si treballeu amb photoshop, sempre i quan dic sempre, és sempre. Ha d'estar el menú de capes. Ja em centraré en les possibilitats de treballar amb capes en algun article més endavant, però no fer-les servir és com comprar-te un cotxe i fer-lo servir per guardar la figura de l'elvis que es mou que et va regalar la teva tieta mig sonada.
Per accedir aquests espais hi ha dos mètodes:
-utilitzant l'accés ràpid: dalt a la dreta, just al costat els botons de minimitzar, maximitzar i tancar el programa hi ha un desplegable on apareixen els espais de treball predefinits, els teus espais de treball ja guardats i també l'opció de guardar amb el que ara estàs treballant. Ara també sabreu una altre forma de guardar el vostre espai de treball.
-utilitzant l'accés pel menú window: tal com ja heu vist a l'apartat de guardar el vostre espai de treball. /window/workspace.

3. Personalitzar el vostre espai de treball.

Aquí ve el gran què d'aquest article. Quins panells i opcions són les mes adients? La resposta es ben senzilla. Ni idea. Jo només us ensenyaré com anar activant les opcions. Com organitzar-vos ja es cosa vostre, ho sento, es una cosa totalment personal.

On podem trobar tots els panells per activar-los i desactivar-los?

Ben fàcil. A la pestanya window.



Dos opcions que jo recomano tenir activades son les dos últimes. Teòricament hauríeu de tenir-ho activat. Són:
  • options: activa una barra d'eines on s'especifica les opcions avançades de la eina que estem fent servir en aquell moment.
  • tools: activa la barra d'eines, per defecte, a l'esquerra del nostre espai de treball. Seria molt estrany tenir desactivada aquesta opció, però la recordo per si us ha desaparegut i no sabeu trobar-la.

A partir d'aquí tot son panells. Histograma, canals, història, informació,etc. Aneu provant un rere l'altre i descarteu tots els que no utilitzareu molt i molt sovint. L'organització d'aquest, doncs la més senzilla i accessible possible.

Exemple, el meu espai de treball: