dimarts, 4 de maig del 2010

Photoshop bàsics: màscares de capa (I)

En aquest article intentarem entendre i conèixer les màscares de capa, un dels grans desconeguts per els principiants i una eina imprescindible per la resta d'usuaris. Per resumir la gran utilitat d'aquesta eina es podria dir que es la primera mesura no destructiva que es va implantar a l'edició d'imatge.
Perquè us feu una idea, molt poques vegades he utilitzat l'eina de l'esborrador. Prefereixo utilitzar una màscara de capa per amagar el que no desitjo i si canvio d'idea i vull mostrar-ho només cal modificar la màscara i no tornar enrere desfent tots els passos que hagi fet, sigui sobre aquella capa o tota la resta. És a dir, una gran eina per no fer-nos perdre el temps i sobretot, treure'ns mal de caps.
Les utilitats poden són infinites a pesar que es basi en amagar o ensenyar segons l'escala de gris. Si ens anem als extrems de l'escala de grisos ens trobem amb el blanc que no deixa passar res de la capa i el negre que ho amaga tot.



1. Crear un nou document.

Per aquest exemple utilitzaré un arxiu de 300x100 píxels amb 72 bits de profunditat. un article on repaso com crear un document pels novells o qui vulgui recordar passes bàsiques.

2. Crear una nova capa i canviar el color de fons.

Crearem una nova capa en el nostre document. Per això només caldrà pitjar ctrl+j per duplicar la capa de fons o anar a la pestanya “layer” i “new/layer...”. Un cop tinguem les dos capes les pintarem de un color diferent cada una, intentarem que siguin colors ben diferenciats per veure millor les utilitats de les màscares de capa. Us hauria de quedar així per exemple.



3. Com activar la màscara de capa?

El primer pas es activar la màscara però primer ens assegurarem que la nostra capa activa es la que està més amunt de la llista que tinguem. Per activar la màscara de capa tenim dos opcions, anar la pestanya “layer” anar fins “layer mask” i seleccionar entre “reveal all” o “hide all”. Pel no iniciats en l'angles o tinguin un altre idioma preestablert al seu photoshop, podeu escollir entre que es mostri tota la capa o s'amagui tota d'inici respectivament. Es una tria sense importància perquè molt fàcilment podreu modificar aquest estat. L'altre opció es pitjar sobre un botó que existeix al panell de capes.

El resultat de pitjar sobre aquest botó o sobre “reveal all” a la pestanya “layer” seria aquest.


4. Funcionament de la màscara de capa.

Realment ja he explicat com funciona una màscara de capa però per els despistats i qui llegeix per sobre intentaré fer una breu explicació. Una màscara de capa transforma en transparent o opaca la capa a la que està adjunta, això vol dir que afectarà a totes les que tingui per sota. Algú pot preguntar-se que això ja ho fa el control d'opacitat, però no, amb la màscara de capa a més pots jugar a amagar el que et vingui de gust.
Com decidir que vols amagar o que vols deixar igual? Doncs es molt senzill. Aquesta eina es basa en l'escala de grisos. El blanc deixa la capa igual i el negre la fa totalment transparent. Si el blanc i el negre son els extrems de l'escala de grisos, podem deduir que tot el conjunt de grisos farà més o menys transparent la capa segons si es més proper al blanc o al negre.
Perquè us feu una idea visual, he fet tres franges verticals a la màscara de capa, blanca, grisa i negre.



si canviem el color de fons o el color de la capa de més amunt podem veure com canvia radicalment el resultat.


Un petit resultat d'utilitzar un pinzell i diferents nivells de gris sobre una màscara de capa totalment negre. El resultat potser molt creatiu i molt senzill de realitzar i fàcil de rectificar.



Fins aquí la primera part de les màscares de capa. En el pròxim article intentaré ensenyar unes petites utilitats com pot ser la utilització de degradats, l'explicació de que significa linkar o no linkar una màscara de capa etc.
Es pot fer curt i bastant bàsic l'article però es un dels fonaments que s'ha de dominar i entendre bé per poder treballar amb molta més fluïdesa amb el photoshop.
Recomano provar amb moltes capes amb màscares i anar creant combinacions de màscares aviam si us sorgeix alguna imatge interessant perquè les possibilitats són inacabables i adquirir un major domini sempre es beneficiós. Apa, adéu siau!

1 comentari:

Unknown ha dit...

Ah! pensava que havies plegat! Quin ensurt!