dilluns, 10 de maig del 2010

Photoshop bàsics: màscares de capa (II)

Aquí tenim la segona part de l'article on introduíem la utilització de màscares amb les nostres capes. Si voleu consultar la primera part ja sigui per refrescar la memòria o per iniciar-vos en aquest tema podeu pitjar en aquest enllaç.

1. Crear un nou document.

Per veure la resta de qualitats de les màscares de capa farem servir una nova imatge. En el meu cas utilitzaré una imatge amb creative comons buscada per internet. Podeu utilitzar qualsevol imatge, ja sigui una fotografia o alguna cosa rara que tingueu a l'ordinador.




2. Duplicar la capa.

Amb la nostra imatge ja oberta la duplicarem per tenir-la dos cop.amb la capa seleccionada pitjeu ctrl+j i duplicareu la capa que volgueu, es una de tantes dreceres que anireu fent servir més sovint.

3. Pintar la capa de fons.

Només hem d'agafar la capa de fons, o la que tinguem més abaix i pintar-la negre o un color fosc si la vostre imatge es normal. En el cas que sigui molt fosca trieu millor un color clar per fer més evident els efectes que produirem.
Hauríeu de tenir una cosa sembla aquesta al vostre panell de capes.



4. Afegir un màscara de capa a la nostre imatge.

Tal com he explicat a la primera part afegiu una màscara a la capa on teniu la vostre imatge. Si utilitzeu la pestanya “layer” per crear la màscara assegureu-vos que que sigui en mode “reveal-all”.



Ara ja estem preparats per atacar els últims punts que ofereixen moltes possibilitats i segur que entraran molt en joc en el vostre futur amb el photoshop.

Degradats a la màscara de capa.

Un forma d'aconseguir difuminar una imatge sense ser destructius es utilitzant degradats. Es tant senzill com tenir seleccionada la màscara i amb l'eina de degradats que ens ofereix photoshop, crear un degradat com vulguem. Només ens hem d'assegurar que tinguem seleccionats el blanc i el negre com a color principal i secundari, dona igual l'ordre. Com el negre fa transparent l'imatge i el blanc la deixa igual, al crear un degradat amb l'escala de grisos creem un efecte difuminat en la nostra imatge.



Des-”linkar” una imatge de la seva màscara.

No conec la paraula adient per fer referencia aquest tema però es molt senzill de veure com funciona, sempre li podem dir... des-unir. Cada capa i la seva màscara estan unides, això vol dir que si movem la capa es mou la màscara. A vegades ens pot interessar moure la màscara d'una capa perquè fer-la de nou pot ser molt complicat, però sobretot perquè així ens estalviem una mica de temps. Per poder “des-unir” la capa i la màscara només haurem de pitjar sobre la petita imatge d'una cadena que hi ha entre totes dues.



Quan desapareix ja podem moure la màscara o la capa que l'altre no es mourà. Si ja heu fet la modificació que voleu i voleu tornar-les a unir, només haureu de pitjar en el mateix lloc i tornarà aparèixer la cadena. També podeu fer aquestes accions pitjant amb el botó dret del ratolí sobre la capa que voleu “des-unir” i buscar l'opció “unlink mask” o la traducció al idioma que tingueu el programa.

Modificar la màscara visualment.

Algun cop us ha passat pel cap enganxar una imatge a una màscara de capa? O veure com us està quedant? o comprovar si us heu deixat un tros de pintar de negre, gris o blanc sense haver de deixar-vos la vista mirant la miniatura? Doncs es molt i molt senzill. Tant senzill com pitjat alt+click a la miniatura de la màscara de capa i de cop us ensenyara la vostre màscara amb tot detall. Si voleu tornar a veure la capa amb la mascara aplicada només haureu de pitjar sobre una altre capa o sobre la miniatura de la capa i ja està.


Fins aquí el parell d'articles sobre màscares de capa, com es creen, com s'utilitzen i algunes utilitats especials que podeu utilitzar sovint. Tranquils, segur que tornareu aquí a llegir-ho uns quants cops per fer memòria, i també jo faré referencia en molts articles nous perquè sempre acaben apareixen vulguis o no.

1 comentari:

Anònim ha dit...

ei! Que no es mori!!