diumenge, 28 de febrer del 2010

crear un nou document

això es una de les primeres passes que menys importància es dona i realment es molt important. No es cap broma, començar a treballar amb sense la configuració adient pel que vols fer pot suposar perdre molt temps i guanyar molts mal de caps.

Les proporcions, la resolució, el mode de color i la seva profunditat, i també el color del fons poden suposen petits detalls però molt importants.
D'acord, alguns podeu pensar que tots es poden modificar. Es cert, però em d'aprendre a optimitzar el nostre treball, primer, perquè no es el mateix dedicar-hi 15 minuts que 45 per fer quatre coses. I després perquè en la majoria de modificacions que podeu fer perdreu informació. La majoria d'aquesta informació no es realment palpable a simple vista, però si s'arriba a la impressió del treball potser que una ximpleria de canvi d'espai de color provoqui un error bastant important amb les tonalitats vistes abans i després.






Les proporcions:

podem optar primer agafar una de les proporcions predeterminades com pot ser l'escriptori, (quan fem una impressió de pantalla), dimensions de paper (quan fem treballs sobre determinades proporcions tipus: d4,d3,d6, etc.), i altres tipus determinats. Us recomano que hi feu un cop d'ull, segurament no en fareu servir cap però potser descobriu una de les característiques adient per vosaltres.
També podem seleccionar una proporció personalitzada. Qui hi ha infinites proporcions. Normalment es treballa en píxels quan es tracte de treballs per la web o per mostrar per pantalla. En centímetres per documents o impressions de dimensions determinades. Polsades, mil·límetres, picas, etc. Son altre mesures per delimitar el nostre treball.
Treballar amb les proporcions adients pel nostre treball ens treu molts mal de caps amb retalls, reduccions, reajustament... millor pensar un parell de segons com volem el nostre treball i no perdre minuts fent retocs innecessaris.




Resolució:

hi ha molta gent que no entén aquesta funcionalitat preguntant-se, si canvio el número per què no canvia a la meva pantalla?
Es senzill. Aquest aspecte es bàsic a nivell d'impressió. Cada impressora té una capacitat de “pintar” punts per polsada. Per tant, si una impressora admet treballs a 200 ppp(punts per polsada) i li dones un treball amb 300 ppp, les proporcions que pensaves canviaran totalment.
Un altre aspecte del desconeixement d'aquesta opció es la memòria que ocupara l'arxiu. Tranquil·lament pot existir una diferència de 10 vegades. Per tant millor optimitzar la resolució en funció del medi on es presentarà. Normalment per web la resolució es de 72ppp i per impressió de 200ppp a 300ppp, varia segons la màquina, sempre va bé informar-se sobre aquest detall per evitar pèrdues de temps i potser estalvi de diners si on ho porteu a imprimir cobren per rascar-se el cap i altres llocs.



mode de color:

normalment la majoria de treballs es faran sota RGB o sota CMYK. Existeixen altres modes que sempre poden ser útils.
  • RGB: principalment es per treballs amb monitors i web. Hi ha impressores que ja treballen amb aquest mode de color.
  • CMYK: el perfil predominant a la impressió. Es l'acrònim de Cian, Magenta, Yellow i blacK.
  • LAB: té un dels canals per la lluminància interessant per segons quins trucs utilitzes.
  • greyscale: escala de grisos.
  • bitmap: la “gràcia” d'aquest espai de color es la possibilitat d'imposar que una imatge sigui blanca o negre, només dues possibilitats, si fas que sigui amb 1 bit d'informació.



altres aspectes:

el color de fons, realment es un detall que podríem dir agradable. Indispensable si treballem amb arxius que no poden tenir capes i poder definir els fons des de l'inici.
Configuracions avançades:
aquí hi ha un detall bastant important quan comences agafar experiència amb aquest món de l'imatge. L'espai de color. Tant a la fotografia com a l'edició d'imatge, el perfil amb el que treballes determina el resultat final. A vegades portareu a impremta i us diran. -el treball amb perfil adobeRGB i 200ppp.
No profunditzaré amb aquest tema perquè es molt llarg i requereix molta informació. Només diré que per web treballeu principalment amb sRGB que es l'standard ara mateix i per impremta adobeRGB o prophotoRGB.
Utilitzeu google per profunditzar amb aquest tema perquè es molt dens i llarg.


Fins aquí aquest article. Espero que serveixi per entendre una mica millor quan creem un document amb photoshop i entendre totes les opcions i detalls.

Consells:

  • ”ctrl+n” es l'abreujament de teclat per crear un nou document.
  • fer varies proves amb diferents opcions i fixar-se sobretot amb la diferència de memòria que ocupa l'arxiu.