dijous, 15 d’abril del 2010

photoshop bàsic: Com modificar un pinzell a photoshop

En aquest article intentaré ensenyar un dels panells, més útils i menys utilitzat pels novells i no tant novells. No profunditzaré en les infinites possibilitats que ofereix, moltes d'elles casi mai les faríem servir.
La resposta a una senzilla pregunta pot encaminar a la lectura profunda i atenta o a llegir només per sobre. Que faries per ficar a una imatge una fletxa que apunti cap a la esquerra, si el pinzell que tens mira a la dreta?
Pot semblar idiota o senzilla la pregunta però si el que ens demanen o volem es una fletxa que miri a l'esquerra i amb 30 graus d'inclinació? I si li sumem que no volem una sinó 30?
les respostes més normals serien:
  • Utilitzo el panell de pinzells.
  • Creo una nova capa, pinto el pinzell mirant a la dreta, giro la capa perquè apunti a la esquerra i més o menys decideixo que son 30 graus d'inclinació, això suma copiar la capa 30 vegades i moure-la 30 vegades a la situació que desitgem.
  • Ni idea, i encara menys que es el panell de pinzells i m'he perdut amb l'explicació de l'opció anterior.

Si heu respost la primera, crec que ja sabeu a que em refereixo amb modificar un pinzell. Sempre es bo recordar coses però segurament no descobrireu gaire cosa.
En canvi, si heu respost la segona o tercera opció us anirà bé la lectura de l'article. A pesar que podria ser un mètode per arribar a la solució, el problema que es produeix utilitzant aquest camí es que a cada capa que creeu el fitxer augmenta i ocupa més espai al disc, si estem treballant amb un fitxer de 400x300 píxels i son 10 capes, cap problema, però si es tracta d'un fitxer de 2000x1000 píxels i 40 capes, la cosa ja canvia.


Així que anem per feina:

1. Crear un nou document: Només es per veure les possibilitats d'aquest panell així que amb un document de 400x300 píxels i 72ppp ja hauríem de tenir suficient. Si no sabeu com crear un document nou o voleu refrescar la memòria podeu consultar aquest article.

2. Seleccioneu un pinzell: Trieu un pinzell on puguis observar com gira i varia. És a dir, no agafeu un de rodó perquè no veureu res. Jo faig servir una fletxa perquè es veu molt clarament el resultat.

3. Activar el panell dels pinzells: per fer visible totes les possibilitats que ens ofereix l'eina pinzell obrirem el seu panell. Per fer això tenim diversos mètodes:
  • Drecera de teclat: només hem de pitjar F5 i ens apareixerà el panell.
  • Botó d'accés directe: hi ha un boto a la barra d'eines avançades que ens permet accedir també ràpidament al panell, sobretot per els reticents a utilitzar el teclat per guanyar temps.

    imatge boto panell pinzels

  • Pestanya “window”: accedint a la pestanya “window” només haurem de pitjar sobre “brushes” o pinzells amb l'idioma que tingueu el programa.

El panell que s'obrirà serà aquest:

imatge panell pinzells

per facilitar l'explicació del panell he introduït aquest petits números com a guia. Si no visualitzeu les mateixes opcions que tinc jo amb photoshop CS4, només haurem de pitjar sobre “brush tip shape” i us apareixeran. No he col·locat cap número al conjunt de pinzells, perquè podreu observar fàcilment que son els vostres pinzells i podeu triar el que vulgueu per modificar.
Important: les modificacions no queden guardades permanentment.

  1. Dimensions del pinzell: si el voleu fer més gran o més petit, sense activar el panell també podeu realitzar aquest canvi, no es un gran descobriment.
  2. Voltejar x o y: si pitgeu a les caselles voltejareu de forma horitzontal o vertical el pinzell, o totes dues alhora
  3. Angle: per defecte està a 0. introduïu un angle entre -180 i 180 i el vostre pinzell girarà en la posició que desitgeu. Si erreu amb les xifres de l'angle us sortirà un missatge d'error i no us deixarà fer el canvi.
  4. Espaiat: indica amb un percentatge respecte a les dimensions del pinzell l'espai que hi ha d'haver entre cada repetició quant mantenim pitjat el botó esquerra del nostre ratolí. Es molt útil poder jugar amb aquesta opció, sobretot quan creem fons repetitius o amb algun patró.

Bé, fins aquí l'explicació bàsica de com modificar un pinzell amb el panell de pinzells. Només us explico l'apartat bàsic perquè les altres opcions es fan servir molt poc i prefereixo centrar primer a que veieu i us familiaritzeu amb els apartats més bàsics.

Això si, si voleu jugar i aprendre més o ja sou usuaris avançats amb fam de més coneixements, observeu les opcions “shape dynamics” i “scattering” son bastant interessants. La veritat es que totes les opcions, però normalment es fan servir més aquestes.

Com diuen que una imatge val mes que mil paraules...

imatge resum panell pinzells

els dos últims son sense deixar de pitjar el botó esquerre del ratolí, passant per sobre de tot el document. Suposo que pot donar bastant de joc en les vostres creacions.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Espero la següent entrada aper aprendre'n, ja què m'havia apuntat a un curs presencial de photoshop però al final es fa per poca gent...