dimecres, 7 d’abril del 2010

Photoshop i fotografia: “acció” primeres passes.

En aquest article parlaré de com crear una “acció” per automatitzar els primers ajustaments que realitzem en una fotografia. No vull dir que sigui necessari en totes les fotografies però així ens estalviem uns segons cada cop que obrir una fotografia amb photoshop i volem fer uns petits canvis.

Primer vull descriure breument que es una “acció” sense grans tecnicismes. No es res més que un procés automatitzat que aplica sempre les mateixes passes només pitjant una tecla o una combinació de tecles i totalment personalitzat.
Pot ser, no sembla gaire interessant al principi, sobretot perquè un pot pensar que per això ja existeixen les dreceres de teclat, on ja vam parlar en aquest article però podríem descriure la utilitat de les “accions” com una drecera de teclat totalment personalitzable i sense limit de passos a seguir.
Imagineu que pitjant la tecla F1, en un segon, s'obris un nou document de dimensions com un foli amb el fons negre, la vostre firma i amb un bonic marc que utilitzeu sempre amb totes les imatges que feu. Pensar que ho feu 10 cops al dia i cada cop perdeu 1 o 2 minuts... al final es molt de temps perdut. En una setmana aquesta ximpleria us fa perdre 1 hora, no diuen que el temps es or?
Suposo que ja us feu una idea com d'útil potser tenir un reguitzell “d'accions” per no fer-nos perdre el temps. Així que anem per feina.

IMPORTANT!!!!
En el moment de la gravació d'una acció s'han de fer només les passes que desitgem, no podem que si ara obrir tal menú perquè volíem mirar una cosa o aplicar un filtre a una capa ja creada.
Es molt important que una acció només modifiqui i afegeixi coses noves, perquè potser que sorgeixin errors no desitjats quan ho apliquem altres cops.

Consell: abans de crear per primer cop una acció, llegiu-vos l'article un parell de cops sobretot per familiaritzar-vos amb les diverses passes necessàries. Ho dic per estalviar-vos errades en la creació de “l'acció”.

1. Crear un document.
Primer crearem el document, en aquest cas es igual les dimensions, els ppp, etc. Només necessitem un document nou.

2. Tenir a mà el panell de capes i accions.
Per no cometre errors mentre creem la nostra “acció” ens assegurarem que tenim al nostre espai de treball el panell d'accions i també el de capes. El més normal es que tinguéssiu els dos ja disponibles, el d'accions compartint espai amb l'historial, i seria molt, però que molt estrany que no tinguéssiu ni tant sols el de capes.
Per activar i desactivar aquests dos panells hi ha dos dreceres de teclat:
  • F7: per el panell de capes, o layers en la versió anglesa.
  • alt+F9: per el panell de “accions”, o actions en la versió anglesa.
Si voleu utilitzar el ratolí, o heu modificat la configuració inicial de les dreceres de teclat de photoshop. Només heu d'anar a la pestanya “window” i activar layers i actions sinó fos així. Els panells activats apareixen amb una senyal a l'esquerra del nom.
Perquè us feu una idea de com son aquests panells us deixo una imatge de la meva configuració de l'espai de treball, no té perquè que us quedi igual a vosaltres.





3. Crear una nova acció.
Abans de gravar la nostre acció primer hem de crear-la. Per fer això només necessitarem pitjar un parell de cops el botó del ratolí. Primer anirem al panell d'accions i pitjarem sobre el boto de crear una nova acció.



Un cop pitjat, se'ns obrirà una nova finestra on podrem introduir un nom, si volem guardar-ho en alguna subcarpeta ja creada a accions, la combinació de tecles que farem servir per activar l'acció, i si volem algun color que l'identifiqui.



  • name: nom de l'acció, important que sigui molt descriptiu i senzill. “configuració fotografia”,”primeres passes fotografia”,”photo basic settings” si us voleu fer els internacionals. Es una decisió totalment vostre i que no afecte el resultat final.
  • function keys: combinació de tecles per activar l'acció. Tan senzill com triar i recordar-la. Jo recomano pensar-ho un segon, no es el mateix una acció que farem servir un cop cada 100 cops que obrim el programa que una que ho farem cada 2 cops. Podeu triar F12 per exemple.

4. Gravar la nova acció.
Un cop creada la nostre acció es gravarà automàticament tot el que volem fer així que ens assegurarem de no fer res, ni tan sols canviar el color de fons. Després ens assegurarem que estigui gravant la nostre acció. Per fer això només ens fixarem que el botó de gravació en el panell d'accions estigui activat, es semblant al REC de tota la vida dels vídeos.


A partir d'ara enumeraré les passes a seguir en negreta, no feu res més o podeu crear un nyap. Que es probable el primer cop, per això us deia al principi que llegiu un parell de cops coma mínim totes les passes abans de crear l'acció.

  • Duplicar la única capa que tenim: per fer això pitjarem sobre la capa que tenim, ens assegurem que està seleccionada i pitgem “ctrl+j” o anem a “new/layer via copy” a la pestanya de “layer”. Haurem fet un duplicat de la capa per no modificar directament la imatge original.
  • Introduir un nom a la nova capa: fent doble “click” al nom de la capa, per defecte us hauria de sortir layer 1, i ficarem “copia”. Així identificarem fàcilment amb quina capa em de treballar.
  • Crear una capa de corbes: ens assegurem de tenir seleccionada la nova capa i anirem al botó a la part inferior del panell de capes per crear una capa de corbes. Es important que ho feu així perquè sinó no us apareixerà una nova capa de corbes al panell. Jo personalment m'agrada treballar amb corbes perquè es molt més personalitzable i controlable el resultat final. Ja parlarem de com intentar treballar amb les corbes amb la fotografia.
  • Modificar mode de fusió de la capa de corbes a “luminosity”: tan senzill com modificar el desplegable que correspon al mode de fusió de normal a “luminosity, sempre assegurant-nos que tenim la capa de corbes seleccionada. Jo treballo amb aquest mode de fusió perquè no deforma els colors originals, sinó ens passem els límits...
  • Crear una capa de tonalitats: ens assegurem de tenir seleccionada la capa “copia”, se que soc pesat però és perquè després no hi hagin sorpreses. Anem al botó del panell de capes per crear-la. Heu de pitjar sobre “hue/saturation...” i ja la tindrem. Si mireu la imatge que acompanya la creació de la capa de corbes, veure que tres llocs per sota de “curves”, està el que desitgem ara.
  • Pitjar sobre el botó d'aturada del panell d'accions: així donarem per finalitzada la creació de la nostre primera acció de photoshop.


Per comprovar si funciona, només haurem d'obrir una fotografia i pitjar, si heu seguit totes les passes al peu de la lletra automàticament s'hauran creat 3 capes noves, una copia i dos de configuració per començar a treballar amb la nostra fotografia més fàcilment i sobretot, més ràpidament.

Espero que us hagi servit per començar a descobrir l'útil i divertit món de les accions de photoshop, suposo que en un futur ja explicaré alguna per començar a treballar amb blanc i negre o reduir a dimensions web només pitjant un botó. Però sempre podeu anar practicant i llegint els milers d'articles que hi ha per internet.